Share |

MEILLE EI OLE VALITETTAVASTI TULOSSA KESÄPENTUJA!

Meillä on pentusuunnitelmia loppuvuodesta 2024 - kevät 2025 !!

 Saan lainata jalostukseen Nuppua, Patan tytärtä.

Pentue tehdään yhteistyössä Nupun omistajan Tiina Kuhmosen kanssa.

Kiitän Tiinaa sydämeni pohjasta tästä mahdollisuudesta hänen luovuttaessaan arvokkaan ystävänsä tärkeään jalostustyöhön!

 

 

"Nuppu"

FI AVA-H JK2 EK1 TK2

PAIM-T BH

Leathan Linn Gwirith Min Gilgalad

LT +140 laukausvarma

https://www.youtube.com/watch?v=33Xx6AT38tI

MH laukaukset 1

https://youtu.be/UQB2qrYGK1Q?feature=shared

 

JK3 IFH1 TK1 RTK3 BH

Lumipilven Onnenpeli

MH laukaukset 2

KORAD

Seamist Ice Fighter 

LT 396p laukausvarma

MH laukaukset 1

FCI-BH RTK2 Mironik´s Dipanda

LT +108 laukausvarma

MH laukaukset 1 

 

Windy Forest's Bright New Moon

LT +190 laukausvarma

FI MVA

Snowpaw American Idol

LT +172 laukauskokematon 

Windy Forest´s Blue Moonlight

LT +140 laukausvarma

Mister-X

 

 

 

FI AVA-H JK2 EK1 TK2 PAIM-T BH AGI3 "Nuppu" on oman kasvattini Patan tytär. Nupun omistaja Tiina kuvailee Nuppua seuraavanlaisesti: Nuppu on iloinen, lempeä, kiltti ja reipas koira. Sellainen mutkaton "kaikki käy"-tyyppi ja se tykkää kaikenlaisesta tekemisestä. Nupun lajitreeneihin kuuluvat palveluskoira-lajit, toko ja agility. Muitakin lajeja on kokeiltu, esim. koirahiihtoa, pelastuskoira-hakua sekä paimennustakin tämä pari on kokeillut hyväksytyn taipumuskokeen verran. Koirana se on aktiivinen ja aika vilkas, mutta sitä ei haittaa myöskään maata viikkoa sohvalla kun emäntä on sairaana. Nuppu on alusta- ja äänivarma mikä normaalielämän lisäksi on todettu palveluskoira-harrastuksissa ja -kokeissa sekä pelastuskoira-treeneissä vieraillessa. Unohtamatta luonnetestiä (+1 ja MH-luonnekuvausta). Se on leikkisä ja innostuu leikistä nopeasti, sekä Tiinan mukaan kestää treeneissä toistoja. Jos se turhautuukin kun ei saa palkkaa, niin selvästi sitten se kuitenkin keskittyy sekä miettii ja muuttaa tekemistään jotta pääsee sinne palkalle. Juoksuajat ja hormonit eivät ole vaikuttaneet Nupun käytökseen, se on aina samanlainen oli juoksut tulossa tai menossa. Nuppu on erittäin koirasosiaalinen ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Tiinan mielestä on hauska seurata miten se mukauttaa aina leikit toisen koiran leikkityyliin sopivaksi, kaikki käy tässäkin. Pääsääntöisesti se on ihmisiä kohtaan hyvin sosiaalinen, joskus se saattaa tosin olla vähän valikoivakin ihmisten suhteen. Lempeä ja kärsivällinen myös lasten kanssa, vaikka on aika vähän ollut lasten kanssa tekemisissä. Nupulla on erittäin hyvä ruokahalu ja se on palkattavissa ruualla tai lelulla treeneissä, kaikki käy jälleen tässäkin asiassa. Se on hyvävatsainen, ei herkkyyksiä tai allergioita, kaikki ruoka kelpaa Nupulle. Sillä on helppo ja hyvänlaatuinen turkki. Nuppu on onneksi välttynyt loukkaantumisilta ja sitä hierotaan säännöllisen epäsäännöllisesti. Usein saattaa kuitenkin löytyä jotain hoidettavaa vauhdikkaasta elämäntyylistä ja ahkerasta treenaamisesta johtuen, mutta jumit ovat aina auenneet yhdellä käsittelyllä. Joskus Nuppua käytetään myös osteopaatilla, joka aina kehuu Nupun rakennetta. Tiinan mielestä Nupun "ei niin hyviin"-puoliin kuuluu äänekkyys. Arjessa tämä ei haittaa eikä ole ongelma, eikä edes ole niin pahana, mutta harrastuksissa kyllä. Nuppu tykkää ilmaista itseään haukkumalla ja muulla ääntelyllä jos se kiihtyy liikaa. Välillä se sitten kiihtyy lisää itse haukkumisestaan ja sillä menee hetkellisesti ns."kuppi nurin" ja se saa treenit aivan sekaisin. Kiihdyttävät treenit ovat siis tasapainoilua mielentilan kanssa. Nupulla ei ole riistaviettiä, mutta liikkeelle lähtevät metsäneläimet herättävät kyllä hetkittäin Nupussa saalisviettiä ja menojalka alkaa vipattamaan. Eläinlääkärin tapaamisia Nuppu on hoitanut rokotuksien ja virallisten luustokuvauksien verran.
 
Nupulla on sisaruksina kaksi veljeä ja kolme siskoa. Lyhykäisesti sisarusten omistajien kertomana:
Nupun Ruotsissa asuva siskon omistaja kuvailee KORAD SVCH "Pi" siskoa näin; Pi on on kiltti mutta erittäin vilkas. Se rakastaa leikkiä ja on helppo motivoida sekä ruualla että leluilla. Erittäin hyvä jäkikoira (metsäjälki ja mejä - josta Pi on valioitunut). Pi on erittäin rohkea ja äänivarma, lukuunottamatta palovaroitinta ja virvoitusjuomapullon avaamista - joita se inhoaa. Pi pitää sekä aikuisista että lapsista paljon ja on hyvin käsiteltävissä. Huonoimpana puolena omistaja pitää sitä että Pi on äänekäs, se tykkää haukkua paljon. Pi on kuin pieni viekas kettu, hän yllyttää ja villitsee laumakavereitaan leikkiin aina haukkumalla ja juoksemalla, sulkien samalla korvansa omistajan kehoituksilta. Omistaja sanoo että Pi on varsinainen yllyttäjä iloiseen kaaokseen mutta silti lauman johtaja. Pi on kookas narttu, noin 59 cm, ja sillä on sopiva määrä oikean laatuista turkkia.
Sisko TK1 RTK1 BH "Tellu" on omistajan kuvailun mukaan sellainen perusjärkevä ja tasapainoinen koira. Tellu elää lapsiperheen arkea. Se ei ole mikään ylitsepursuavan sosiaalinen, mutta ihmiset on tosi ok kuitenkin. Alustavarma koira. Se on ahne ollut aina ja varsinkin nyt sterilisaation jälkeen äärettömän ahne, kaikki menee myyrästä mustamakkaraan eikä sen vatsa reagoi mihinkään. Laukauskokematon luonnetestin mukaan mutta arjessa ehdottoman äänivarma. Treeneissä Tellua ei motivoida taisteluleikillä, vaikka se leikkiikin kyllä. Sen moottori on ruoka. Se on nopea oppimaan asioita ja koulutuksen haasteena on, että se fiksuna ja kilttinä alkaa ennakoida nopeasti. Omistajan sanoin; Tellu on kooltaan ehkä aavistuksen shetlanninponia pienempi :) Tellulla on jonkin verran riistaviettiä, se lähtee näköärsykkeiden lisäksi mielellään riistan jäljille. Tellulla on ollut yksi pentue (onnistunut kaksoisastutus) ja se oli erittäin hyvä emä pennuilleen. Tellulla oli pentuna voimakasta pahoinvointia autoilun aikana, (kuten myös Nupun isän siskolla pentuna).
Kolmas sisko BH AGI1 "Joli" on myös pitkärunkoinen, isohko narttu. Joli elää myös lapsiperheen arkea. Omistaja kertoo Jolissa olevan parasta sen koirasosiaalisuus ja "ohjaajakovuus" (mikä ei todellakaan ole etu riistavietin kanssa kamppaillessa) sekä hiljaisuus. Kiihdyttävissäkään tehtävissä se ei hiisku haukkuakaan. Jolissa on paljon sosiaalista rohkeutta, mutta se ei erityisemmin välitä esimerkiksi vieraista ihmisistä eikä pidä ritilöistä tai liukkaista pinnoista.  Sitä ei voi sanoa maailman rohkeammaksi koiraksi, mutta on sillä järjetön tahto voittaa ne pelot. Hormonit vaikuttaa tosi paljon sen treenaamiseen. Luonnetestissä Joli oli äänivarma vaikka aiemmin nuorena suoritetussa se MH:ssa reagoi laukauksiin, kuten myös aiemmin kotona uuden vuoden raketteihin nuorena koirana. Pieniä lihasjumeja lukuunottamatta se on ollu ikänsä täysin terve. Jolilla on ollut yksi pentue ja se oli omistajan mukaan upea emä pennuilleen.
Nupun veljen, PAIM-T "Remu" :n ehdoton plussa on omistajan mukaan sen rohkeus. Sen kanssa on voinut liikkua rennosti eri paikoissa eikä se ole koskaan esimerkiksi myöskään nk.remmirähjännyt. Se on hyvin kiintynyt omaan perheeseensä ja vaikka se ei älyttömästi ilakoi vieraista ihmisistä, niin Remu on eläinavusteiseen toimintaan soveltuvaksi testattu ja hyväluonteinen. Remu elää teinilapsiperheen arkea mihin kuuluu myös toinen, nuorempi uroskoira. Mitään arkuuksia sillä ei ole ilmennyt, ja omistajan sanoin se ei reagoi yllättäviin ääniin mitenkään muutoin kuin havainnoimalla. Remun äänivarmuutta on testattu MH:ssa ja eläinavusteisen toiminnan soveltuvuuskokeessa. Ritilöitä sen kanssa ei olla varsinaisesti kävelty, mutta esimerkiksi koulun ritilät ovien läheisyydessä on mennyt muitta mutkitta, samoin hissit, portaat ja pienet pimeät tilat. Kaiken kaikkiaan Remu on melko sopeutuvainen eri olosuhteisiin, kunhan vain saa olla mukana. Se nukkuu tarvittaessa häkissä reissuissa eikä turhia huutele ja riehu. Autoilu on sujunut aina hyvin. Se on tutkitusti erittäin terve, lukuunottamatta vuosi sitten eturauhasesta ultrassa löydettyjä pieniä kystia. Pari kertaa silmätipat on haettu punoittaviin silmiin. Nuorempana joskus oli maha kuralla koulutusviikonloppujen päätteeksi. Remu on ahne ja palkkautuu ruoalla lelua paremmin. Remulla on äärimmäisen voimakas sukupuolivietti, se hankaloittaa ajoittain paljon treenaamista, kun hajut vie ja toisinaan se valvottaa perhettään öisin. Myös riistaviettiä löytyy. Jonkin verran iän myötä Remu on alkanut äännellä treenatessa ja etenkin silloin, kun turhautuu. Remu lukee ohjaajan tunnetiloja hyvin ja on siinä herkkä.
Remun omistaja kuvailee Remua lempeäksi jättiläiseksi.
Toinen veljistä HK2 EK2 JK1 TK1 BH "Piki" on omistajan mukaan mainio harrastus- ja kotikoira. Se vaatii kuitenkin tekemistä/aktiviteettia, ja mikäli aktiviteettiä ei ole riittävästi niin sukkaa ja tavaraa tuodaan tuijotuksen kera ahkerasti kotona. Kyynärien (3/3) takia ei ole päästy harrastamaan ihan niin aktiivisesti kuin molemmilla, Pikillä ja ohjaajalla olisi ollut haluja/mahdollisuuksia. Kyynärät eivät ole kuitenkaan vielä oireilleet harrastamisesta, ja liikkuminen sekä Pikin olemus on kaikinpuolin ok. Piki lukee ohjaajan tunnetiloja tosi hyvin sekä oletettavasti muidenkin ihmisten. Piki on ihmissosiaalinen, varsinkin lapsia kohtaan eikä se haasta toisten uroksien kanssa riitaa. Se kulkee rinta rottingilla ja häntä tötteröllä "dressmann"-kävelyä, mikäli vieras uros on liian dominoiva. Se ei yleensä aloita itse mitään kahakkaa, mutta sitten pärähtää mikäli toinen aloittaa ärhentelyn. Äänet ja alustat ym. ympäristötekijät eivät haittaa sitä mitenkään koti- tai treenioloissa. Piki motivoituu ja palkkaantuu hyvin ruualla, samoin lelulla (tässä kuitenkin oltava varovainen kyynärien takia). Nartut ja niiden hajut ovat ihania Pikin mielestä ja keskittyminen tehtävään häviää välillä maastolajeissa. Mutta ihanista nartuista huolimatta ruoka maittaa ja vatsa toimii moitteetta. Riistaviettiäkin löytyy; ylösajavana lintukoirana, jäniksen ja sorkkaeläinten ajajanakin saattaisi Piki olla aika hyvä omistajan mielestä. Tulee kyllä käskyllä pois, mutta hiukan viiveellä.
Autossa matkustaminen onnistuu hienosti.
 
Nupun kasvattaja ja emä DQ:n omistaja Heini kertoo Nupun emästä, että hänellä ei ole koskaan ollut näin pelotonta koiraa. Sellaista, joka ei vaan hetkahda mistään alustoista, liikennevälineistä, paikoista, äänistä. Siis ilman, että sitä oli millään tavalla opetettu erikseen. Se on vain kulkenut mukana kaikkialle, myös yksin. Nuorena DQn kanssa harrastettiin hakua ja jälkeä, mutta koirasta johtumattomista syistä nämä jäivät. DQ:lla on ollut aina hirveästi energiaa ja jos sitä ei ole päässyt purkamaan järkevästi, tilanne kärjistyi laumassa. DQ oli jo 7kk iässä Heinin koiralauman selkeä pomo. Sen dominoiva luonne, energisyys, voima, periksiantamattomuus ja kovuus eivät olleet laumassa mikään helppo yhtälö. Niinpä aloitimme vetoharjoitukset. Sitä hommaa DQ rakasti yli kaiken! Mitä lujempaa se sai juosta ja mitä painavampi taakka, sitä onnellisempi se oli. Arjen haasteita on lisäksi tuonut voimakas riistavietti. Mutta DQ on mahtava koira. Hyvin itsevarma, voimakas ja omia ihmisiään täydellä sydämellä rakastava. Vieraat ovat DQn silmissä lähes ilmaa, mutta oma perhe on kaikki kaikessa. DQ kasvoi Heinillä lapsiperheessä ja on aina rakastanut lapsia. Vieraat ovat ihan ok jos tulevat isännän ja emännän luvalla etuovesta. Muussa tilanteessa turha kuvitella, että sisään päästäisi. Luonnetestituomarin sanojen mukaan DQ on koira, joka otetaan mukaan aamutuntien nakkikiskajonoon. On täysin välinpitämätön muista, kunnes emäntää uhataan. Sitten tulee vastaus ja lujaa! Puolusti myös itseään lt-seinässä niin, että kuola roiskui ja kaikki hampaat näkyi, mutta antoi anteeksi heti kun uhka päättyi. Luonnetestistä DQ keräsi pisteitä +190 ja oli täysin laukausvarma. On sitä myös arjessa. Ei hetkahda makuulta minnekkään, vaikka viereen kivilattialle rämähtäisi koko kattilakaapin sisältö. Ei pelkää ilotulitteita eikä ukkosta. Luonteeltaan hyvin varma. DQ rakastaa syömistä ja on periyttänyt tätä harrastustaan myös jälkeläisiinsä. Kaikki ruoka käy eikä vatsa mene sekaisin. DQ on ollut aina hyvin perusterve koira. Nuorena oli tassunpohjissa syksyllä antibioottikuurin vaatinut tulehdus. Se ei onneksi uusinut. Ei koskaan rähmiviä silmiä, ei mitään erityistä. Niin kovasti Heini on DQ:sta tykännyt ja sen luonnetta arvostanut, että se on tehnyt Heinille poikkeuksellisesti kaksi pentuetta. Ensimmäinen pentue on luustoltaan täysin terve. Yhdellä pennulla toisessa silmässä ablaatio, muuten silmäterveitä. Toisessa pentueessa enempi vaihtelua luustoterveydessä. DQ on ollut mahtava, hyvin omistautunut ja hellä emä. Pennut syntyivät suurina, kasvoivat vauhdilla ja maitoa tuli alusta asti aina paljon. Myös DQ:n oma emä, emän emä ja vielä emän emän emäkin olivat erinomaisia emoja pennuilleen.

Nupun isä JK3 IFH1 RTK3 TK1 BH "Pata" on oma kasvattini ruotsalaisista/saksalaisista suvuista. Pata on erittäin sosiaalinen ja kiltti uros. Se on ns. rauhanrakentaja. Sillä on erittäin hyvä ihmisten ja koirien lukutaito. Paras jälkikoira mitä minulla on ollut. Harmillisesti sen jälkikoe-ura loppui yhden voi-ykköstuloksen jälkeen epäonniseen tottelevaisuussuoritukseen jossa se koki niin voimakkaan mahakipureaktion että se yhdisti tämän aina seuraaviinkiin koetottelevaisuus suorituksiin hyvistä treeneistä huolimatta. Pata on erittäin ohjaajapehmeä koira mutta muutoin elämässä sitä ei hetkauta juuri mikään. Pata on ollut aina hyvävatsainen ja sen mahakrampit, jotka johtuivat todennäköisesti hormonaalisista närästyksistä eivät ole vaikuttaneet sen hyvävatsaisuuteen. Pata tutkittiin vuonna 2019 täysin läpikotaisin Yliopistollisessa Eläinsairaalassa mahakipujen takia, eikä varsinaista selittävää syytä löydetty. Huomioitavaa toki oli, että Patalla on n. 2-3 suuremmat nielurisat kuin yleensä, ja joka saattaa aiheuttaa mahahappojen pääsyn ns.ylöspäin. Lisääntymistieteisiin erikoistuneen eläinlääkärin mielestä myös valtava hormonitoiminta voisi aiheuttaa närästystä ja vatsakramppeja. Ja Patalla oli erittäin voimakas, jopa häiritsevä hormonitoiminta. Eläinlääkärin mielestä yhtenä vaihtoehtona kastrointi poistaisi ongelman ja kohottaisi koiran elämänlaatua. Näin myös kävi kun kastroin Patan. Pata on iloinen ja leikkisä, mutta se on ollut treeneissä enemmän ruualla palkattava. Pata on ollut aidosti täysin avoin kaikkia ihmisiä kohtaan. Patalta puuttuu täysin korkeanpaikankammo joka on todettu normi arjessa, eikä myöskään pk-esteet ole olleet sille ikinä ongelma. Loukkaantumisilta ei ole tosin vältytty pk-esteillä. Se on loukkaantunut A-esteellä kolme kertaa sairasloman arvoisesti, mutta se ei ole vaikuttanut sen halukkuuteen suorittaa kyseistä estettä, este on ollut aina yksi Patan suosikeista. Nyt eläkkeellä ollessaan siltä jouduttiin amputoimaan toisen takajalan uloin varvas onnettomuuden seurauksena. Onnettomuus oli vauhdikas leikkitilanne perheen toisen koiran kanssa jossa Patan varpaasta repesi ylin nivelkapseli ja nivelsiteet jäädessään toisen koiran tassun alle.
Patan sisaruksissa on luonteellisesti vaihtelua. Osalla sen vilkkaista sisaruksista löytyy myös terävyyttä, joka on aiheuttanut hieman enemmän vaivaa omistajilleen niin kotioloissa kuin harrastuksissakin. Kyse ei ole agressiivisuudesta. Jokainen sisarus on esittänyt kuitenkin hyvää koulutettavuutta joka on todettu kokeissa ja yhteisillä treenileireillä sekä -koulutuksissa. Patan yhdellä siskolla ja veljellä, kuten Patan yhdellä tyttärellä on esiintynyt pentu/nuoruusaikana autolla matkustaessa pahoinvointia.
 
Tietooni ei ole annettu mitään toistuvia erityislaatuisia sukurasitteita sairauksien osalta, lukuunottamatta lähisuvussa Nupun isän siskolla Myyllä todettua hammassyöpymää (entinen nimi FORL). "Hammassyöpymän syntysyytä ei tunneta, mutta ientulehduksen uskotaan altistavan sille. Ennen syöpymää pidettiin kissojen sairautena, mutta sitä tavataan myös koirilla, vaikkakin harvemmin. Hammassyöpymän syntysyy on siis edelleen epäselvä. Jostain syystä elimistön omat solut alkavat tuhota hampaan rakennetta. Tähän voi vaikuttaa kiinnityskudosten tulehdus, mikä tahansa kolahdus tai vamma, ehkä myös bakteerit ja ainakin elimistön oma puolustusvaste. Syöpymätyyppejä on erilaisia. Niiden tunnistaminen vaatii huolellisen hammastarkastuksen ja hammasröntgenkuvauksen nukutuksessa." (eläinlääkäri Marja Hassi 2022)
Nupun isän veli Taape valitettavasti menehtyi kolme vuotiaana kolmessa päivässä akuuttiin aggressiiviseen leukemiaan. Leukemia eroaa muista syövistä siinä, että siinä ei kehity kiinteitä syöpäkasvaimia, vaan syöpäsolut ovat veressä ja luuytimessä, joskus myös imusolmukkeissa, pernassa ja muualla elimistössä. (Vaikka leukemia ei ole perinnöllinen sairaus, eikä taudin syntymiseen johtavia tapahtumia tunneta kovin hyvin, niin esim. ihmispotilailla tietyt ympäristötekijät, kuten ionisoiva säteily, liuotinaineet (etenkin bentseeni) ja eräät muut kemikaalit, tietyt solunsalpaajat, eräät virukset sekä harvinaiset perinnölliset ja synnynnäiset sairaudet, lisäävät riskiä sairastua leukemiaan).
Tämä ei tarkoita etteikö muitakin sairauksia tms. voisi suvussa esiintyä vaikka tietooni ei sellaisia olisi annettukaan. Sairauksia voidaan olettaa olevan jokaisessa suvussa mitkä eivät tule kasvattajien tietoon syystä tai toisesta. Yhdistelmän sukutauluissa on pituus- ja leveyssuunnassa normaalia vaihtelua meidän PEVISA:n tyyppisissä luusto- ja silmätutkimuksissa, varsinkin kun tutkimusmäärät ovat kiitettävän korkeat suvussa.
Uroksen tiedot tulossa!
 
 

 
Koiran tärkeimmät ominaisuudet ovat luonne ja terveys. Rodunomainen luonne tulee säilyttää, samoin mahdollisuuksien mukaan käyttöominaisuudet. Monen rodun käyttömuoto on nykyisin erilainen kuin rotua luodessa, mutta käyttöominaisuudet voivat silti olla tärkeitä, koska ne muokkaavat rodun koirien tyypillistä käyttäytymistä ja sitä kautta koko olemusta. Käyttöominaisuuksia jalostettaessa ja testattaessa tulee samalla jalostettua ja testattua myös terveyttä, koska fysiikaltaan heikko koira ei kestä käyttöä. Jalostus on ominaisuuksien parantamista tai säilyttämistä populaatiotasolla, ei yksittäisten huippueläinten tuottamista. Luonteen jalostamista varten pitää saada mittauksia koirien käyttäytymisestä ja reaktioista erilaisissa tilanteissa. Kaikilla jalostuskoirilla tulisi olla jonkinlainen mittaustulos luonteestaan.
 
Itse olen ensisijaisesti harrastaja, ja lähinnä sydäntäni on palveluskoiralajit. Sivulajina koirillani on TOKO. Katson koiriani ja tulevia pentujani ensijaisesti luonneominaisuuksia silmälläpitäen. Terveydestä en halua myöskään tinkiä. Tietysti ymmärrän että elämä on valintoja täynnä ja niitä valintoja täytyy tehdä. Tietenkin koiran rakenne on erityisen tärkeä harrastustoiminnan ja yleisen elämänlaadun takia. Ihanteeni olisi tietysti saada rodunomaisen kaunis collie, toimivalla päällä ja terveessä kropassa. Se vaatii tosin sitä kritiikkiä omia koiria ja kasvatteja kohtaan, rehellisyyttä, mutta ennenkaikkea sitä että kasvattajat kouluttaisivat ja kilpailisivat enemmän koirillaan! Vain näin voi oppia koiristaan sekä niiden luonteista ja koulutettavuudesta, ja näin myös niiden luonteen vaatimustasoa voi (ja täytyy) nostaa.
Vain näin voi tarjota toisille kasvattajille jalostusvalintoja/mahdollisuuksia.
"Jalostuksessa ei edistytä, jos vain osa kasvattajista jalostaa ja toiset eivät. Ennen pitkää on kuitenkin käytettävä näiden toistenkin koiria, jotta jalostuspohja ei supistuisi. Kasvattajien yhteistyö on tärkeämpää kuin heidän osaamisensa genetiikan alalla."
- Per-Erik Sundgren
Valitettavasti hyvin pienimuotoinen kasvatustoimintani on hieman hitaanpuoleista tällä hetkellä, koska voin ottaa kotiini vain rajallisen määrän koiria, sen määrän mitä pystyn kouluttamaan.
 
***  Pia, 2010  ***

 

 Martti n.6 vkoa

 Ylös